Overtuigend Debatteren

Omgaan met gemene frames

Linkse hobby’s, villasubsidie, pro life. Allemaal herkenbare frames die een prachtig plaatje schilderen. Als u aan de verkeerde kant van het frame zit zult u steeds de schijn tegen hebben in het debat. Twee don’ts en een do.

Don’t: Herhalen van het frame van de ander

De politicus die door een journalist “onbetrouwbaar” wordt genoemd en reageert met “Onbetrouwbaar? Ik ben helemaal niet onbetrouwbaar!” zal door kijkers voor altijd worden geassocieerd met onbetrouwbaarheid. Dat geldt ook voor de frames van uw tegenstanders. Geef ze geen bestaansrecht door de term te herhalen.

Don’t: Ontkennen van het frame van de ander

In een perfecte wereld worden gemene frames bestreden met inhoudelijke argumenten. Maar de overtuigingskracht van een frame zit hem niet in de inhoud maar in het gevoel dat het oproept. En gevoelens zijn lastig te bestrijden met saaie cijfers, kille argumenten en harde logica. Hoe harder u uw best doet om met tegenargumenten te komen, hoe sterker het frame lijkt te worden.

Do: Reframen!

De pro-abortusbeweging in de Verenigde Staten heeft jaren last gehad van de naam die de anti-abortusbeweging aan zichzelf had gegeven: pro life. Wat maakte dat van hen? Anti life? Geen pakken frame. Pas na enige tijd lukte het om de discussie te reframen: ze waren niet anti life maar pro choice. En zo eindigt deze framestrijd in een gelijkspel.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken