Bewust Beinvloeden

Ontdek de drogreden

Drogredenen brengen u op een verkeerd spoor. Zorg dus dat u ze tijdig herkent. Welke drogreden herkent u in de volgende dialoog? En hoe pareert u deze drogreden?

Het klinkt zo logisch…
Een collega tegen u: “Ik zou op m’n hoede zijn bij Gerard, die nieuwe HR adviseur. Dat zijn allemaal lui met een dubbele agenda, voor je het weet liggen al je problemen bij je afdelingsdirecteur.“ U: “Ik heb overigens prima ervaringen met die andere HR-adviseur, Bianca”. Uw collega: “Nou, neem maar van mij aan dat dat geen echte HR-adviseur is. Ze is daar al jaren een buitenbeentje. Laat je niet misleiden door Bianca.”

Welke drogreden ziet u hier ?
a. Uw woorden worden verdraaid
b. Een valse redenering: no true Scotsman
c. U wordt persoonlijk aangevallen
d. U hoort een cirkelredenering

Uw collega typeert een groep (HR als niet te vertrouwen) en tegenvoorbeelden (Bianca) beschouwt hij niet als een echt lid (‘buitenbeentje’) van die groep. Dat is drogreden B. Schotten zijn een zeer select volk…daar hoor je niet zomaar bij.
A, C en D: Uw collega legt u geen woorden in de mond, u wordt niet persoonlijk aangevallen en conclusie (HR deugt niet) en onderbouwing zijn niet dezelfde.

Hoe reageert u op deze drogreden?
Zeg tegen uw collega: ‘Even los van die Bianca, waarom moet ik oppassen met  Gerard? In elk gesprek geldt: wie stelt, moet bewijzen. Wie zich op onbewezen uitspraken baseert wordt niets wijzer.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken