Overtuigend Debatteren

Oog in oog met Trump’s trucs

Retorica bestrijd je niet met logica, maar hoe dan wel? Stel u voor dat u oog-in-oog met Donald Trump staat. 5 tips van Debat.NL helpen om zijn trucs te pareren.

1. Herhalen, herhalen, herhalen
Weinig politici herhalen zichzelf zo vaak als Trump. Zo wil hij mensen laten geloven dat hij de waarheid spreekt. Gaat u daarop kritiek geven, dan versterkt u alleen maar zijn boodschap. Begin daarom over een ander onderwerp en leg uit waarom dat belangrijker is.

2. Beroep op het volk
‘People are saying….’ ofwel anderen citeren. Daarmee slaat Trump twee vliegen in één klap: hij suggereert goed te luisteren en hoeft zelf niet te bewijzen dat het klopt. Laat rustig merken dat u ook andere mensen spreekt.

3. De autoriteiten zijn met mij
Trump is geen numbercruncher. Hij gebruikt autoriteiten om de indruk te wekken dat zijn conclusies op gedegen analyses steunen. Wat doet u? Val niet het oorzakelijk verband aan. Appelleer liever aan het gezonde verstand, daar kan geen autoriteit tegen op.

4. Gespeelde opwinding
Stemverheffing, weidse gebaren, intimiderend taalgebruik. U zou er van uw stuk van raken. Of net zo opgewonden terugdoen. Het recept is simpel: als de ander fulmineert, glimlacht u rustig terug. En trek uw wenkbrauw maar eens op bij weer zo’n stoot-onder-de-gordel: ‘Moet ik dat geloven?’

5. Anderen beschuldigen
Jezelf sterk maken door de ander zwak af te schilderen? Het werkt alleen als u ertegen in de verdediging gaat. Confronteer liever uw tegenstander met zijn eigen uitspraken uit het verleden. Houd de mensen aan hun eigen feiten. Ontken die maar eens!

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken