Ontspannen Presenteren

Optimaal gebruik van Powerpoint

Powerpoint, Prezi en andere visuele hulpmiddelen zijn prachtig in te zetten bij presentaties. Maar veel presentaties worden minder sterk door de aanwezigheid van de Powerpoint. Wat kan wel en wat kan niet? Drie tips voor beter gebruik van Powerpoint.

Woorden eruit, beelden erin

Veel tekst in uw Powerpoint verleidt luisteraars om te veranderen in lezers. Ze richten zich op de tekst en niet op uw verhaal. Terwijl u juist centraal zou moeten staan. Uw Powerpoint kan geen emoties uitstralen, kan anderen niet verleiden het met hem eens te zijn en kan ook geen vragen uit het publiek beantwoorden. Werk liever met beelden die uw betoog ondersteunen. Dit kunnen relevante foto’s zijn, beelden die een complex proces simpel uitleggen of afbeeldingen die de sfeer van uw presentatie onderschrijven.

Kijk niet naar het scherm

Het is heel verleidelijk om zelf naar het scherm te kijken waar u voor staat. Iedere keer verbreekt u oogcontact met uw publiek en leidt u hun blik richting het scherm. Uw boodschap is: ‘kijk naar het scherm, niet naar mij!’ Wilt u toch spieken? Zorg dat de laptop voor u op tafel staat. Daar heeft u een miniatuurversie van hetzelfde scherm.

Cijfer uzelf niet weg

Hoe groter u het scherm maakt, hoe minder aandacht u krijgt. Hoe feller de beamer schijnt in een donkere ruimte, hoe minder aandacht u krijgt. Hoe flitsender u uw Prezi maakt, hoe minder aandacht u krijgt.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken