Professioneel Gespreksleiden

3 must-knows voor gespreksleiders

Een goede dagvoorzitter, gespreksleider of moderator snapt dat inhoud en proces twee aparte werelden zijn. Inhoud is waar we over spreken, proces is hoe het gesprek verloopt. Drie misstappen op een rij:

De afdwaling

Afdwalende of langdradige deelnemer? Dan staat u als gespreksleider op scherp. Gebruik de groep slim in uw voordeel: “Voordat u dat gaat doen, ik zie daar iemand staan die ik omwille van de tijd ook graag nog aan het woord laat.”

De kaping

Elke ervaren dagvoorzitter kent ze, de dominante deelnemer. Leuk om even aan te horen, maar iedereen heeft zijn houdbaarheidsdatum. Adagium: Rem de praters en stimuleer de zwijgers. “Ik zie u fronsen meneer, wat vindt u er eigenlijk van?”

De definitie

De moderator geeft vol verwachting het woord aan de eerste deelnemer: “Deze stelling is wat wonderlijk geformuleerd, waar we het denk ik beter over kunnen hebben is….”. Mensen die niet op de stelling reageren, maar op de formulering helpen de discussie niet verder. Subtiel ingrijpen is het adagium: “Het onderwerp is in elk geval de reorganisatie, bent u voor of tegen?”

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken