Professioneel Gespreksleiden

Het publiek is de hoofdrolspeler

Een goede facilitator doorbreekt de hiërarchie op subtiele manier. De werkvloer hoeft niet te kruipen en het management mag best van zijn voetstuk af. Drie subtiele manieren om de sfeer wat losser te maken.

Hoge status? Corrigeer subtiel

De baas of manager mag u als facilitator best subtiel corrigeren. Dat betekent niet finaal de grond inboren, maar een scherpe vraag helpt om iemand van zijn voetstuk af te helpen.

Lage status? Complimenteer

Neemt de jongste zenuwachtig het woord. Complimenteer diegene uitgebreid. Zo zien andere deelnemers ook dat spreken loont, vooral als je niet de baas bent.

Hoge of lage status? Zet mensen nooit voor het blok

“Wat is het grootste probleem op de afdeling?” is voor een facilitator niet altijd een goede startvraag. Bouw rustig op, begin altijd makkelijk zodat iedereen comfortabel kan starten. “Wat zijn de sterke punten op deze afdeling?”

Anecdote: De bekende televisiepresentator leidt een zaalgesprek met de medewerkers van een grote bank. Als hij het gevoel krijgt dat hij maar de halve waarheid hoort roept hij: “Waarom zegt niemand hier wat ‘ie denkt?”. Aanwezigen verklaarden dat er daarna nog minder werd gezegd.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken