Casus

Projectleiders van Gemeente Utrecht zijn nu betere gespreksleiders

Een project leiden is één, daarbinnen de communicatie met belanghebbenden soepel laten verlopen is twee. Daarom vroeg de pool van projectleiders Debat.NL hen te helpen met een set van inzichten en en technieken om effectief als gespreksleider op te treden.

Zo lopen de projectleiders in de praktijk er vaak tegenaan dat ze zelf teveel als belanghebbende worden gezien. In het webinar hebben ze geoefend met het beter scheiden van de eigen rollen. Een ander frequent probleem is het op gang brengen van interactie. Door de projectleiders verschillende werk- en interactievormen te laten oefenen, zagen ze ineens meer kansen op een echte dialoog. Verzet tegen plannen van de gemeente was voor velen een nagelbijter. In de training behandelden we technieken om gesprekken – ook bij veel kritiek – in een constructieve sfeer te laten verlopen.

Normaliter zou de workshop voor 15 deelnemers één dag duren. Door te werken in groepjes van 5 gedurende 3 interactieve webinars met steeds huiswerk tussendoor, nam niet alleen de persoonlijke aandacht, maar ook het effect van de training Professioneel Gespreksleiden merkbaar toe.