Tips voor gemeenten

Scoren vanuit de oppositie

De verhoudingen in de politieke arena zijn duidelijk. U zit in de oppositie en de vraag is: hoe gaat u hier politieke munt uit slaan? 5 tips van Debat.NL om frustraties te besparen.

1. De coalitie bestaat niet 

Binnen elke coalitie zijn er winnaars en verliezers. Daarmee is de coalitie zelden een gesloten front, hoezeer ze dat ook wil uitstralen. Neem het dus niet op tegen de coalitie, maar zoek contact met de coalitiepartijen die wat bij u te winnen hebben.

2. De oppositie is voor! 
Het woord ‘oppositie’ suggereert dat u overal tegen bent. Dan wordt u al snel een grammofoonplaat.  Kies daarom thema’s die de coalitie laat liggen en waar uzelf een goed idee hebt. Uw insteek: het kan zoveel beter dan de coalitie voorstelt.
3. Tactisch kiezen
Een oppositie die bij elk onderwerp rumoer maakt is ongeloofwaardig. Profileren werkt goed als de coalitie niet naar u luistert. Luistert de coalitie wel, dan kunt u dat gebruiken om het beleid inhoudelijk aan te passen. Met u valt te praten als dat uitkomt.
4. Organiseer je eigen tegenspraak
Als leden van een oppositiefractie bent u het vaak snel eens. Te snel soms. Zorg dat elk fractie-overleg een ander lid de rol van advocaat-van-de-duivel speelt. Zo blijft u kritisch op uzelf.5.  Voed de achterban
Uw kiezers vinden het jammer dat u in de oppositie zit. Laat ze niet in de steek. Kies elke maand een moment en een thema, waarin u van strijdlust en politiek instinct getuigt.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken