Gemeenten

Sfeermakers in de raad

Politiek moet boeien. Het hart van de lokale democratie moet kloppen. Wat u nodig hebt zijn sfeermakers in de raad. Vijf tips van Debat.NL voor een boeiende raad.

1. De voorzitter 

Voorzitters in de raad- of commissie zijn natuurlijk geen saaie beurtgevers. Wat werkt beter? Maak van de opening van elke vergadering wat moois. Speel in op de actualiteit, deel complimenten uit, permitteer uzelf een grapje. Voorzitters toveren de glimlach op ieders gezicht.

2. Het raadslid
Funest voor het beeld van de politiek zijn raadsleden die saaie teksten voorlezen. Wat werkt beter? Begin uw verhaal met een anecdote. Geef voorbeelden. Voer inwoners op als hoofdpersonen in uw verhaal. Raadsleden zijn er om je als inwoner in te herkennen.

3. De wethouder
De wethouder die braaf vragen van de raad beantwoordt, spreekt niet tot verbeelding. Wat werkt beter? Als uitvoerder kunt u verleiden met praktjk-verhalen. Kaats de bal eens wat vaker terug naar de raad. Wethouders stimuleren een raad met visie.

4. De publieke tribune
Publieke tribunes in de raad zijn de stilste tribunes van Nederland. Wat werkt beter? Introduceer vooraf ’10 minuten voor het publiek’ met korte bijdragen van bezoekers. Geef de publieke tribune een gastvrouw/heer. De publieke tribune hoort er bij.

5. De opstelling
De meeste raden hebben een zwembad- of dansvloer opstelling. Rond een gapend gat zit een naar binnengekeerde kring. Wat werkt beter? Hoe compacter de opstelling, hoe beter de communicatie. Spreken is staan. Kweek geen vergadertijgers.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken