Overtuigend Debatteren

Speel ik het hard of zacht?

Anderen overtuigen kan op een harde en zachte manier. Je kunt vechten, punten scoren en de verschillen benoemen of sympathie opwekken en overeenkomsten benoemen in het debat of de discussie. Beiden zijn soms nodig. Het Engels kent hier twee mooie termen voor, namelijk persuade en convince

Persuade

Van het Latijnse woord persuade (= verleiden). Benadruk voortdurend overeenkomsten, laat de ander uitspreken, probeer sympathie op te wekken en ga zeker niet weerleggen. Situatie om te gebruiken: Een op een gesprek waarbij u de ander moet overtuigen.

Convince

Van het Latijnse woord convincere (=overwinnen). Dominante stijl waarbij de verschillen worden benadrukt en de ander op zijn zwakke plekken wordt gewezen: Situatie om te gebruiken: Als u niet uw gesprekspartner, maar uw publiek moet overtuigen, bijvoorbeeld toehoorders in een vergadering of tv-kijkers tijdens een tv-debat.

Persuade of convince

Stel jezelf altijd de vraag: “Wie moet ik hier overtuigen?”. Zodra dit de ander is, ga dan persuadere en zodra het publiek overtuigd moet worden, ga dan convincere. Maar vergeet nooit: Mensen laten zich het best overtuigen door argumenten die ze zelf gevonden hebben (Blaise Pascal).

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken