Ontspannen Presenteren

Spreek met gezag

Of u nu net benoemd bent of niet, we willen allemaal spreken met gezag. Een stormachtig applaus voelt nu eenmaal beter dan een storm van kritiek. 5 Tips van Debat.NL voor natuurlijk gezag.

1. Voorkom non-verbale lekkage.

Knipperende ogen, krullende mondhoeken en dansende wenkbrauwen verraden: u bent niet in control. Adem diep en houd uw hoofd stil als u spreekt. En laat uw kleding niet luider spreken dan uw stem. Let maar eens op talkshowgasten.

2. Maak uzelf geen kopje kleiner.

Niemand luistert als u zich kleiner maakt. Als u zit: geen benen over elkaar of armen gekruist – ze duiden op afweer en bescherming zoeken. Ga juist wat rechterop of zelfs breder zitten. En als u staat: benen 30 cm uit elkaar, armen naast uw lichaam.

3. Begin met een pauze.

De wereld draait door, maar uw betoog is een rustpunt. Begin daarom pas met spreken als het stil is. En laat belangrijke woorden klinken als een evenement: ge-wel-dig. Lach niet steeds, want u spreekt niet om te pleasen. Ernst geeft u zekere autoriteit.

4. Schitter in de glans van anderen.

Gezaghebbende sprekers zijn geen borstkloppers. Integendeel. Ze verwijzen juist naar anderen (uw voorganger bijvoorbeeld). Met als effect dat die andere autoriteit ook weer op u afstraalt. Reputaties zijn besmettelijk.

5. The only way is up!

Krijgt u toch weerstand? Dan staat u er boven. Hoe dat werkt? Geef niet meteen antwoord. Wacht een dikke seconde. Leg uit waar u voor staat, wat iedereen daaraan heeft en weef uw reactie op de vraag er soepel door heen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken