Ontspannen Presenteren

Wie spreekt hier authentiek?

Met een vlot uitgesproken en ingestudeerd verhaal verliest u het van de spontane spreker. Wat moet u dan wel doen om authentiek te spreken? 5 tips van Debat.NL.

1. Mijd perfectie: haperen mag
Expres haperen is een trucje. Maar een zin niet afmaken omdat u iets beters te binnen schiet – het hoort erbij. Sterker nog, in een doorsnee-conversatie praten mensen altijd zo. Daarom eh… waarom niet aarzelen in een presentatie?

2. Spreek in de ik-vorm
Stoere types beweren ‘het is zo dat…’, verleiders beginnen over ‘wij willen samen…’, maar authentieke sprekers maken zichzelf niet groter dan ze zijn. Spreek alleen namens uzelf. ‘ik weet van mezelf dat…’ Kwetsbaar en bescheiden zijn wekt sympathie.

3. Spreek in de OTT
‘Als ik op 1 oktober de directeur in de lift tegenkom…’. Wie over het verleden spreekt in de verleden tijd (‘toen ik….’) doet aan geschiedschrijving. Wie in de tegenwoordige tijd spreekt doet aan storytelling. Laat mensen meebeleven wat u zegt.

4. Laat gevoelens spreken
Het kan mensen over het algemeen weinig schelen wat u denkt, totdat ze weten waar u om geeft. Zeg wat u werkelijk belangrijk vindt. Jan Terlouw: ‘Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.’

5. Herhalen? Geen probleem!
Herhalen is geen kunstje. Herhalen is een bewijs dat u consistent bent. Dat wordt beter gewaardeerd dan als u geregeld van opvatting wisselt. Zeg eens wat vaker  ‘Wat ik regelmatig zeg en ook nu weer benadruk is…’

PS Is authentiek spreken hetzelfde als de waarheid spreken? Helaas. Het betekent vooral dat mensen geloven dat u de waarheid spreekt.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken