Bewust Beinvloeden

Tegenspraak zonder tegenwerking

‘Waarom spreekt niemand mij hier tegen?’ en ‘Kritiek komt niet snel genoeg boven’. Als u dit uit de mond van collega’s hoort, wordt het tijd om tegenspraak te organiseren. Hoe? Vijf tips van Debat.NL.

Begin met kwetsbaar opstellen

Niemand vindt het prettig om gecorrigeerd te worden, maar als je zelf aangeeft dat je niet het monopolie op kennis en ervaring hebt, wordt het een stuk veiliger. Formuleer het positief: ‘Kunnen jullie me helpen? Ik weet dat we dit probleem kunnen oplossen, maar hoe?’

Houd het veilig

Tegenspraak uitbesteden aan een hofnar of advocaat-van-de-duivel? Dat doe je alleen als het in je organisatie niet veilig genoeg is om te zeggen wat je denkt. Het gaat een stuk makkelijker als je begint met de vraag: Wat gaat er goed?’

Elke discussie is een test van een idee

Kritiek om de kritiek = tegenwerking. Van kritiek vertaald naar ideeën krijgt iedereen energie. Begint iemand met ‘Ik vindt het niks?’, reageer dan met ‘waarom’ en vervolgens ‘Interessant, wat stel je voor?’ Dan krijg je stellingen die zich lenen voor een constructieve discussie.

Zoek een vorm

Tegenspraak als losse flodder bij de koffie-automaat of het werkoverleg sorteert geen effect. Kies bewust een vorm die werkt: een lagerhuis, een vragenvuur of mini-debat heeft spelregels die zorgen dat persoon en zaak gescheiden blijven.

Kies de regelmaat

Wacht niet tot de vuile was zich opstapelt, haal je plannen altijd door de wasstraat van een debat. Wie met collega’s maandelijks een test van ideeën doet, merkt dat je debatteren net zo gewoon wordt als vergaderen.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken