Overtuigend Debatteren

The devil is in the details

Als u goede inhoudelijke argumenten heeft bent u alvast goed voorbereid op het debat, maar dat wil niet zeggen dat het niet alsnog mis kan gaan. Nog los van wat uw tegenstander gaat zeggen zijn er ook andere zaken die u onderuit kunnen halen. Drie gevaren waar u voor het debat over na moet denken.

De opstelling is niet goed
Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de zaal en de opstelling in de ruimte. Zo bent u voorbereid op wat er gaat gebeuren en kunt u indien nodig wijzigingen voorstellen. Moet u als politicus in gesprek met bezorgde burgers? Dan is het geen goed idee om achter een tafel op een podium plaats te nemen.

Het doel is niet duidelijk
Of u nu aanschuift bij een debat op TV of bij een discussie met collega’s, een groot gevaar is om niet vooraf na te denken over uw doel. Wat wilt u bereiken? Valt er met dit gesprek überhaupt iets te winnen? Als u zonder duidelijk doel aan het debat deelneemt bent u nooit zo effectief als u had kunnen zijn.

Het debatformat past niet bij u
De debatleider of voorzitter is van plan om een stelling te noemen en achterover te leunen? Grote kans dat het een chaotisch debat wordt. Als u van uzelf weet dat u dan niet goed uit de verf komt kunt u vooraf een ander format voorstellen. Maak er een gewoonte van vooraf te spreken met de debatleider.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken