Tips voor gemeenten

Mijd mondelinge technische vragen

Veel commissievergaderingen (en raadsvergaderingen!) worden gevuld met flinke hoeveelheden technische vragen aan de wethouder. Een goede manier om te testen of de portefeuillehouder goed in de materie zit, maar geen goede manier om een spannend debat neer te zetten en met elkaar een goed gesprek te voeren over de voor- en nadelen van het voorstel. Twee belangrijke reminders voor raadsleden die tijdens vergaderingen technische vragen stellen:

Wie informatie te laat heeft mist een kans om te overtuigen

De technische vragen die u stelt zijn nodig om een nader standpunt te bepalen of om uw bestaande standpunt te onderschrijven. Maar eigenlijk is het tijdens de vergadering al te laat. U bent met alle woordvoerders en de portefeuillehouder met elkaar: dit is het moment waarop het kan gebeuren! U kunt uzelf profileren met een goed betoog op basis van technische informatie. U kunt andere raadsleden overtuigen op basis van technische informatie. Maar het is lastig om de zojuist ontvangen informatie direct in te zetten voor een van die doelen. Zorg dat u voor de eerste commissievergadering alle technische aspecten van het voorstel duidelijk hebt. Dan kunt u zich richten op manieren om te overtuigen.

Portefeuillehouders zijn dol op technische vragen

Ook al kan het soms frustrerend zijn om lange lijsten aan vragen weg te werken, voor de wethouder komt het vaak erg goed uit dat er veel technische vragen worden gesteld. Elke minuut die verloren gaat aan een vraag-antwoordspelletje is een minuut waarop raadsleden niet met elkaar op zoek gaan naar manieren om het voorstel beter te maken. Of naar redenen waarom het misschien geen goed idee is. Technische vragen (en de daaropvolgende antwoorden) kosten tijd en staan een echt debat op basis van argumenten in de weg. En dat is niet goed voor de raad, niet goed voor de wethouder en niet goed voor de inwoners.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken