Tips voor gemeenten

Met de wethouder in debat?

U wilt graag een inhoudelijk debat voeren over een voorstel dat wat u betreft niet goed is? Heel goed! Maar met wie gaat u in debat?

De verleiding is om met de wethouder in debat te gaan. Die heeft het voorstel ingediend en hoort daar verantwoording over af te leggen, toch? Dat klopt, maar de wethouder is vaak ook degene die er weinig belang bij heeft om van mening te veranderen. Hij heeft al een standpunt ingenomen met het voorstel en zal het niet fijn vinden om daar zomaar vanaf te wijken. En hij wil ook zijn ambtenaren niet ‘afvallen’ door weer met een wijziging te komen. De wethouder overtuigt u vaak dus niet. Maar wie dan wel?

Andere raadsleden, ook van de coalitie, zitten hier vaak al iets losser in. Ze zullen niet zomaar hun wethouder afvallen na uw prachtige eerste termijn, maar zijn sneller geneigd om mee te bewegen dan een wethouder. Daarnaast zitten zij ook in uw positie: ook zij zijn raadslid, houden rekening met een achterban en hebben minder inhoudelijke kennis dan de wethouder en zijn ambtenaren. Richt u daarom tot hen. Als er ruimte in het debat is, ligt die eerder bij raadsleden dan bij het college.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken