Uncategorized

Tips van Debat.NL – Maart

Debatteren doet u in twee termijnen

Spreken in termijnen gaat terug tot de oudste parlementen (‘je mag voor de tweede keer spreken als iedereen gesproken heeft’). Dat is geen belemmering voor een goed debat. 5 tips van Debat.NL voor betere termijnen.

1. Hoe zijn de termijnen bedoeld?

In eerste termijn komt elke fractie met zijn standpunt. In tweede termijn reageren de fracties op elkaars standpunten. Wie in de eerste termijn alleen vragen stelt frustreert het debat.

2. Hoe lang mag een termijn duren?

Ook als er geen spreektijden zijn vastgesteld, zijn er nog altijd luistertijden: hoe lang kunnen mensen luisteren? De eerste termijn kan kort (max 5 min): standpunt + argumentatie. De tweede termijn mag langer duren vanwege de interrupties.

3. Interrupties

Interrupties pleegt u om 1) het standpunt van de ander te bekritiseren en 2) uw eigen standpunt te versterken. Hoe werkt dat laatste? Vraag bij interruptie om de reactie van een fractie op uw eigen standpunt. Zo wordt u minder makkelijk genegeerd.

4. Een derde termijn: uitzondering

Als debatteren niet in 2 termijnen kan, kan het ook niet in 3. Als vragen goed beantwoord worden en de focus bij het onderwerp blijft is een 3de termijn echt een grote uitzondering.

5. De voorzittersrol bij termijnen

De voorzitter geeft vooral het doel aan bij elke termijn. En verder wil de voorzitter herhaling van betogen voorkomen. Hoe? Door te vragen: ‘Wat voor nieuws hebt u nog toe te voegen?’ Experimenteren met het afschaffen van de termijnen? U kunt het proberen, maar een van de oudste parlementaire regels is niet voor niets bedacht.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken