In de auto, trein of thuis hebben de meeste mensen niet veel publiek. Een meeting met 50 man is per definitie een bijzondere gelegenheid. Haal daarom als moderator of gespreksleider het maximale uit de ruimte Schouwburg of theaterzaal? Het signaal is duidelijk: hier kom je om te kijken. Draai de rollen om. Maak van het publiek de hoofdrolspeler en zet ze zelfs op het podium…
Elke facilitator of dagvoorzitter die bezig is met het ontwerpen van een goede discussie kent de drie v’s: Variatie Variatie zorgt voor energie. Speech, film, interview, discussie, maar ook korte en lange onderdelen. Plenair en subgroepen horen daarbij. Ga voor gedurfde omkeringen: Eerst de discussie, dan de presentatie. Vrije ruimte Een dichtgetimmerd draaiboek werkt als een keurslijf: de weerstand komt vanzelf. Laat ruimte aan het…
Zet mensen bij elkaar en ze veranderen van groepsgedrag. Daar wil je als gespreksleider goed op inspelen. Barbera Tuckman onderscheidt in groepsgedrag vier fasen: Forming, Storming, Norming en Performing. Forming Iedereen wacht af, wat is hier precies de bedoeling? Tip: Investeer in een goede afstemming tussen deelnemers en wees glashelder over het doel, de taken en verwachtingen. Storming Sommigen worden kritisch over de gang van…
De Socratische gespreksleider of facilitator begint altijd met een fundamentele vraag. Die vraag is opgekomen naar aanleiding van de actualiteit, een probleem of een wens. Waarom een fundamentele vraag? Dat heeft met de gewenste diepgang te maken. Een vraag als “Wat moet er in onze gedragscode staan?” levert andere antwoorden op dan “Wat betekent integriteit voor ons?”. In drie stappen naar een goede dialoog Voldoende…
Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.
#Tip 6551
Professioneel Gespreksleiden
3 must-knows voor gespreksleiders
Een goede dagvoorzitter, gespreksleider of moderator snapt dat inhoud en proces twee aparte werelden zijn. Inhoud is waar we over spreken, proces is hoe het gesprek verloopt. Drie misstappen op een rij: De afdwaling Afdwalende of langdradige deelnemer? Dan staat u als gespreksleider op scherp. Gebruik de groep slim in uw voordeel: “Voordat u dat gaat doen, ik zie daar iemand staan die ik omwille…
Vuurwerk gevraagd: als gespreksleider moet je een debat leiden. In een debat zit meer pit dan in een discussie. Het debat doet het daarom goed als opening of afsluiting van een programma. Dat komt natuurlijk door de opstelling, instelling van de deelnemers en de keuze van de stellingen. Opstelling Vuurwerk bevorder je door mensen tegenover elkaar te zetten. Een theaterzaal is per definitie minder geschikt…
De gespreksleider of moderator is een optimist, de groep helaas soms het tegendeel. Cynisch, lamlendig en mismoedig zit men onderuitgezakt. Met alleen een big smile kom je er niet. Daar hebben we geen zin in! In discussie roept een deelnemer er geen zin in te hebben. Hoe reageert de gespreksleider? “Helder, waaraan zou je wel je medewerking kunnen geven?” We kunnen niet door een deur!…
Treedt u binnenkort op als dagvoorzitter, gespreksleider of facilitator? Drie tips voor een goede bijeenkomst: Eerst onderzoeken, dan standpunten Aan meningen geen gebrek. Maar wat zijn de bijbehorende argumenten? Een goede bijeenkomst onderzoekt eerst waarom iets het geval is en daarna pas wat er aan gedaan dient te worden. Eerst de verschillen, dan de overeenkomsten Hameren op de overeenkomsten en de verschillen wat verdoezelen? Geen…