Tips voor gemeenten

Tweede termijn of theekransje?

Is uw slotzin in tweede termijn ‘we hebben nog geen antwoord van de wethouder’ of ‘de financiën blijven een moeilijk punt,’ dan gaat u niet juichend over de finish. Vijf tips van Debat.NL voor de tweede termijn als waardige finale.

1. Tweede termijn = bundelen
Hebt u in eerste termijn uw boodschappenlijstje afgegeven, dan begint de voorzitter de tweede termijn met het noemen van de belangrijkste discussiepunten. Op die punten val nog iets te winnen: invloed. Zo voorkomt u een theekransje over van alles en nog wat.

2. Verleid elkaar
Discussiepunten zijn niet bedoeld als herhaling van zetten. Gebruik ze om anderen te verleiden het met u eens te zijn. ‘Ik hoor graag van het CDA of zij zich kunnen vinden in ons standpunt…’ Noem ze maar bij naam, dan reageren ze sneller.

3. Gericht interrumperen 
Wilt u een andere fractie interrumperen, dan hebt u twee keuzes: u zoekt de tegenstelling (‘wij kiezen een andere weg’) of u legt een link met u zelf (‘Ik hoor u zeggen a, bent u dan ook bereid met ons b te doen?’)

4. Trek uw conclusies
Een goede tweede termijn stelt u in de gelegenheid om te concluderen of uw motie of amendement een kans maakt in de raadsvergadering: hoeveel ruimte hebt u bij andere fracties gezocht en gevonden?

5. Uw moties kansloos? Geen nood!
Stel, uw motie of amendement heeft geen medestanders. Laat u het in de raad er dan bij zitten? Met uw motie of amendement kunt u daar een belangrijk signaal afgeven.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken