Tips voor gemeenten

Is uw raad van debat of dialoog?

Is de start van het nieuwe politieke seizoen de opmaat naar meer debat OF dialoog in uw raad? Met de 5 tips van Debat.NL krijgt u een raad van debat EN dialoog.

1.Debat = confrontatie zonder conflict

Debatteren is persoon en zaak altijd gescheiden houden. Als een partij zegt ‘wij zijn tegen, want vorige periode maakte jullie er ook al een potje van…’, reageer dan met ‘Met alle respect, hoe willen jullie de huidige problemen dan concreet aanpakken?’

2.Debat = meer visie en minder vragen

Politieke partijen zijn er om visie te tonen en niet om 1000 vragen te stellen. Als een partij weer eindeloos vragen stelt, reageer dan eens als volgt: ‘Los van de vragen die u stelt, hoe zou u zelf het probleem willen aanpakken? ‘ Ambtenaren zijn er al genoeg.

3.Dialoog = samen eens zijn over de spelregels

In de politieke arena strijd je over de keuzes voor je gemeente. Maar over de spelregels en de omgangsvormen in de arena moet je het wel eens zijn. Alles mag ter discussie staan, behalve de discussie zelf.

3.Dialoog = verbinden in plaats van verdedigen

Als politieke fracties kun je van buitenaf forse kritiek krijgen: ‘Wat uw raad doet, deugt niet’. Schiet dan niet in de debathouding van aanval- en verdediging: Kies met stakeholders altijd de dialoog: ‘Wat vindt u belangrijk en waarom?’.

4.Debat + Dialoog = ijzersterke raad

Een raad die vaak de confrontatie zoekt, kan rond a-politieke onderwerpen (vergadermodel, integriteit, beeldvorming politiek) de dialoog zoeken. Een raad die uitblinkt in dialoog (we zijn het eigenlijk altijd eens), kan rond toekomstige issues het debat opzoeken.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken