Overtuigend Debatteren

Uw standpunt onder de sloophamer?

Dreigt voor uw standpunt de sloophamer? Alleen echte tegenargumenten tellen. Maar vaak krijgt u valse argumenten tegen. 5 tips van Debat.NL om overeind te blijven.

1. Belachelijk maken
‘Uw mening slaat nergens op. Zelfs een kind snapt dat dit niet kan kloppen’ Hebt u al een argument gehoord? De beste reactie: ‘Ik begrijp dat u kritiek hebt, maar hoor graag een onderbouwing.’ Soms moet u gewoon vragen naar argumenten.

2. Verdacht maken
‘Ik heb moeite met uw begroting. Feit is namelijk dat u niet beschiktover een financiele achtergrond.’ De beste reactie: ‘Los van mijn achtergrond, wat zijn uw concrete punten over de begroting?’ Het gaat u om de boodschap, niet om de boodschapper.

3. Compleet negeren
Als uw visie stelselmatig wordt genegeerd, is die visie dan ondermaats? Niets is minder waar. De beste reactie: ‘Ik luister met interesse naar de discussie en heb een vraag: wat vindt u van mijn visie op dit onderwerp?’ Blijf positief, u bent geen underdog.

4. Bagatelliseren
‘Het is best aardig wat u beweert, maar het kan niet in de schaduw staan van wat bekende auteurs hierover zeggen.’ De beste reactie: ‘Nu wordt het interessant. Kunt u aangeven wat er schort aan mijn bewering?’ Dat anderen u afzwakken, betekent nog niet dat u zich ook daarnaar gedraagt.

5. Emotioneel reageren
‘Hier zakt mij de broek van af. Ongehoord. Hoe kan iemand dit bedenken?!’ Veel gevoel, weinig substantie. De beste reactie: ‘Ik merk dat u nogal geraakt bent. Misschien moeten we er op een ander moment over verder spreken.’ Laat u niet gijzelen door emoties, redelijkheid vraagt tijd.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken