Tips voor gemeenten

Veelbelovende burgers

Burgerparticipatie? Leuk, tenzij u een recept schrijft voor rampzalige communicatie. Leer van de fouten van anderen en haal meer uit uw inwoners. Aan veelbelovende burgers hebt u meer dan veelbelovende bestuurders. Vijf tips van Debat.NL.

1. Geen dichtgemetseld programma

Een parade van deskundigen moest de inwoners van W. overtuigen van de nieuwe weg. Signaal: wij weten waarover we praten, u niet. Beter: Zoek vanaf het begin tweerichtingsverkeer en stel vooral vragen aan uw inwoners. Dat praat een stuk makkelijker.

2. Breek de klaagmuur af

De avond in S. begon in met de vraag ‘wat is er mis in de wijk?’. Signaal: klagen helpt. Beter: Spreek inwoners aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Begin niet over problemen, maar spreek met ze over mogelijkheden.

3. Mijd de hulpverlenersreflex

Op een klacht van een inwoner riep de wethouder te K. ‘Dat gaan we oplossen’. Signaal: de gemeente is uw 1000 dingendoekje. Beter: Spreek niet in ‘ik’ of ‘wij’ termen. Leg de bal juist terug: ‘wat kunt u daar zelf aan doen?’ en ‘wat levert dat op?’ Maak uw inwoners medeplichtig.

4. Misbruik geen powerpoint

De ambtenaar te G. begon met 20 informatieve slides, alle cijfers en veel plaatjes. Signaal: als u dit allemaal weet mag u meepraten. Beter: Geef alleen informatie als de inwoners daar zelf om vragen, mondjesmaat en interactief.

5. Denk niet in karikaturen

Het raadslid te D. wist het al jaren: burgers spreken pas als hun eigenbelang in het geding is. Signaal: de gemeente neemt burgers niet serieus. Beter: Vertrouw erop dat burgers – net als raadsleden – oog hebben voor elkaar. De calculerende burger is op zijn retour.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken