Uncategorized

Verboden voor lijsttrekkers

Verkiezingsdebatten worden herinnerd om fouten van lijsttrekkers. Bekendste voorbeeld in NL: Melkert vs Fortuyn. Bespaar uzelf een potentiele afgang. Vijf tips van Debat.NL.

1. Geen last minute briefings

Vlak voor een debat wordt u omstuwd door mensen met ‘nog een laatste tip’. Zoveel goede bedoelingen zijn slecht voor uw concentratie. Deur dicht en gun uzelf een half uur absolute rust.

2. Bluf niet

Krijgt u een vraag waarop u geen antwoord weet (hoeveel werklozen…)? Zeg dan niet ”dat zal in orde van 1.000 liggen’ als u het echt niet weet. Zeg liever ‘dat weet ik niet exact, maar wat ik wel weet is dat onze partij stevig inzet op meer werkgelegenheid. Wij willen etc…’

3. Mijd de percentagepest

In Den Haag grossieren ze in procenten tot achter komma. In uw gemeente tellen niet de procenten, maar de centen. En niet de vrome beloftes, maar de geboekte resultaten. Strooi geen cijfers, noem concrete plannen.

4. Toon geen desinteresse

Soms kunt u zich ongelofelijk ergeren aan uitlatingen van een politieke opponent. Dat mag, maar doet dat niet zichtbaar. Wegwerpgebaren, zuchten, plafondstaren getuigen van weinig respect. Het publiek wil argumenten in plaats van non-verbale irritatie.

5. Beledig nooit uw publiek

Krijgt u een detailvraag, een persoonlijke vraag of zelfs een domme vraag uit het publiek? Ga er niet overheen met uw verkiezingswals. Kiezers willen vooral begrip. Clinton wist hoe dat moest: ‘I can feel your pain’.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken