Voorkom dat mensen tegen u liegen

Wie vertelt de hele waarheid in een keer? Vrijwel niemand. Bespaar uzelf het gevoel van ‘als ik dat had geweten’ met 5 tips van Debat.NL, geïnspireerd door ervaren interviewers.

1. Stel mensen op het gemak
Op hun gemak vertellen mensen meer. Zoek daarom eerst naar overeenkomsten (hobby, werk, thuis) tussen u en de ander. Het laatste dat u wilt is dat de ander denkt ‘wat een vreemd persoon heb ik tegenover me!’.

2. Let op verdachte formuleringen
Hoort u passieve zinnen (‘Er zijn fouten gemaakt’), generalisaties (‘Niemand kon dat weten’) en vage taal (‘Je hoorde wel eens kritiek’)? Dan gaat de alarmbel af. Vraag door wat de ander concreet bedoelt.

3. Wees bedacht op andere bewegingen
Iedereen heeft een basishouding: men zit, gebaart en kijkt op een eigen manier. Wijkt iemand daar merkbaar van af, dan is dat meestal een teken van stress. Een goed moment om eens door te vragen.

4. Interrumpeer zelf niet
Schiet niet zelf in de stress. De ander interrumperen, dreigen met sancties, intimideren door aan te raken, bij de voornaam noemen – dat leidt tot meer spanning, niet tot meer waarheid. Blijf open vragen stellen.

5. En als de ander volhoudt….?
Merkt u dat de ander echt liegt, zegt u dan: ‘U spreekt zichzelf nu tegen!’? Als u beschuldigt hoor u niets meer. Vraag geduldig: ‘Ik snap het nog niet helemaal, vertel me nog eens wat meer…’

Delen:

Alle Tips
Leer Beter Beïnvloeden