Ontspannen Presenteren

Wat wil mijn publiek weten?

U bent gevraagd om een presentatie te verzorgen om uw publiek bij te praten over een willekeurig onderwerp. Maar wat willen ze weten? Wellicht heeft u een glazen bol waar u dit in kunt zien, maar tot die tijd blijft het natuurlijk gissen wat zij precies willen weten. Soms kunt u daar vooraf achter proberen te komen, zodat u een maatwerkverhaal kunt voorbereiden. Maar in sommige gevallen kan dat ook niet. Wat nu?

Ten eerste, zorg dat u op tijd aanwezig bent. Er zijn altijd vroege vogels onder de deelnemers die ook ruim op tijd zijn. Knoop een praatje aan en peil wat de verwachtingen zijn van enkele deelnemers. Deze dwarsdoorsnede van de zaal geeft de verwachtingen mooi weer.

Ten tweede, probeer het niet alleen te doen. U kunt heel hard gaan werken en hopen dat het ook aansluit bij wat uw publiek wil horen. Maar u kunt ook gewoon vragen wat zij willen weten. Interactie is de beste manier om er voor te zorgen dat de dingen die u vertelt ook echt interessant voor hen zijn. Liever een presentatie van 5 minuten gevolgd door 25 minuten vragen uit het publiek en discussie, dan andersom.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken