Tips voor gemeenten

Word geen zetelklever

Daar ben je, vers of in een raadszetel. Voordat je het weet, gaat alles zijn eigen weg. Zal het weer zoals gewoonlijk zijn of zal er een nieuwe impuls zijn? Vijf tips van Debat.NL.

1. Bestanden denken niet. Denk voor jezelf!

Een stapel bestanden of een volle iPad verdoezelt het zicht op de hoofdlijnen. Laat niet alleen al die informatie vallen. Denk eerst zelf na, schrijf op wat je doel is en ga dan door de stukken bladeren. Dat leest gemakkelijker.

2. Bepaal zelf de agenda

De commissie vraagt, de gemeenteraad klaagt. Wordt geen speelbal van het college en zet de lijnen zelf uiteen. Kies een gezonde relatie: 5 collegevoorstellen = minimaal 1 raadsvoorstel.

3. 1 uur binnenshuis = 1 uur buiten

Hoe weet je of je goed werk doet als bestuurslid? Door permanent contact te houden met uw bewoners. Houd de stelregel dat je voor elk uur in het gemeentehuis minstens een uur spreekt met bewoners en belangengroepen.

4. Blijf geen pitter, gun success

Leden van de Raad zitten soms als een geit op de haveroogst van hun eigen portefeuille. Samenwerken binnen en buiten je groep is een stuk eenvoudiger door anderen succes te geven. Bouw krediet op vanaf het begin.

5. Blijf raadslid, geen chatlid

Politiek is veel praten. Dat betekent niet dat je de hele tijd moet spreken. U wordt beter beluisterd als u zelf wat langer luistert. Blijf scherp in overtuigingskracht.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken