Ontspannen Presenteren

Waar zet ik mijn voeten neer?

U bent zich tijdens uw presentatie vaak goed bewust van uw handen: waar u ze laat, hoe actief u ze beweegt en of ze uw verhaal ondersteunen. Maar let u ook op uw voeten?

Ongemerkt kunt u uzelf een staande houding aanmeten waar u uw benen kruist, op de punt van uw voet leunt of uw ene voet haaks op de andere zet. Elke houding heeft invloed op uw uitstraling, maar ook op uw eigen gevoel.

Hoe stabieler u staat, hoe beter dat is voor uw eigen gevoel. Veel mensen hebben hun voeten strak naast elkaar staan, met de benen ook tegen elkaar. Dat is een houding die niet stabiel is, denk u maar eens in wat er gebeurt als iemand u een duw geeft. Grote kans dat u omvalt. Uw lichaam merkt dat u niet comfortabel staat en als gevolg voelt u zich ook minder comfortabel. Zet uw voeten dus wat verder uit elkaar, met uw hielen ongeveer recht onder uw schouders. Uw voeten staan parallel aan elkaar.

U zult direct merken dat u steviger staat, en uw publiek merkt dat ook. Deze houding straalt veel meer autoriteit en zelfvertrouwen uit dan de voeten die dicht tegen elkaar staan gedrukt.

Snelle tips direct in je mail

Doe mee met 11.000 + abonnees die maandelijks vijf tips ontvangen.

Meer tips?
Overtuigend Debatteren
Verbeter uw presentatietechnieken
Professioneel Gespreksleiden
Verbeter uw gespreks-leidingstechnieken